Učitava se.
Molimo sačekajte.

Izbornik

00387 (0) 63-820-370

admin@joomnet.com

Izrada web stranice

PočetnaSERVISIzrada web stranice
PočetnaSERVISIzrada web stranice
single image

Što znači izraditi web stranicu

Izraditi web stranicu zvuči možda pomalo jednostavno. U neku ruku takva teza se može argumentirati. Jer do web stranice se može doći s nekoliko klikova mišem. Danas postoje brojni web servisi koji nude jednostavnu izradu web stranice. Nude besplatan ili jeftin hosting, besplatnu domenu u formi poddomene i alat s kojim bi se na jednostavan način trebala uraditi web stranica. Iako takav vid izrade web stranice izgleda privlačan mnogim klijentima on u sebi ima niz manjkavosti. Sve u prvi mah izgleda idealno, ali kada odlučite nešto promijeniti shvatite da je to nemoguće ili da je nemoguće bez određenog znanja skriptnih jezika ili jezika u kojem se web stranica radi.

Prije ili kasnije shvatit ćete da posao izrade web stranice ipak treba prepustiti stručnjacima i tvrtkama koje se profesionalno bave tim poslom. Pogotovo ako je riječ o ozbiljnoj web stranici, ako njome predsavljate svoju tvrtku, vlasiti biznis ili nekakvu profesionalnu djelatnost. U nastavku, ispod, ćemo vas pobliže upoznati sa detaljima koji će vas nadamo se uvjeriti da posao izrade web stranice ipak nije tako jednostavan i da ga treba prepustiti stručnjacima koji mogu odgovoriti na svaki vaš zahtjev. Klikom na gumb ispod pogledajte primjere kvalitetno urađenih web prezentacija.

Pogledaj primjere

Put do izrade web stranice

Prikupljanje informacija

Webmaster mora znati što točno klijent od web stranice očekuje. Zato je potrebno prikupiti mnoštvo informacija kao što su svrha i ciljevi stranice, ciljani posjetitelji i na koncu sadržaj s potencijalnim fotografijama i drugim elementima.

Planiranje

Nakon prikupljenih relevantnih informacija na redu je kreiranje mape stranice i izrada strukture web prezentacije. Što stranica treba sadržavati, koje dijelove, odnosno koje će elemente sadržavati vodeći računa o glavim temama i podtemama.

Dizajn

Korak dizajniranja stranice je važan, jer od dizajna ovisi kako će stranica biti ugodna oku. Prvotni koncept se prezentira klijentu. Izradi se probno rješenje, a nakon toga se stranica dorađuje do finalnog rješenja koje će zadovoljiti klijenta.

Programiranje

U četvrom koraku se kreiraju svi elementi stranice. Programiraju se izvođenja svih skripti i po potrebi se prilagođavaju. Programiraju se specijalizirani dijelovi stranice i provjerava se funkcionalnost svih komponenti i modula sukladno dizajnu i planu.

Dodatni koraci do cilja

Gornja 4 koraka nisu jedina u procesu izrade web stranice. Ima ih još puno da bi stranicu doveli do finalne točke. Struktura tih poslova prvenstveno ovisi o vrsti web stranice, jer svaka ima svoje specifičnosti i posebne zahtjeve.

Ovdje ćemo nabrojati samo neke korake koj su najvažniji i bez kojih je nezamislivo finalizirati proizvod u obliku web prezentacije. Vrijeme realizacije ovih koraka proteže se kroz cijeli program izrade web stranice ili pak nakon iznad opisana 4 osnovna koraka.

Zakup hostinga i domene za web stranicu

U rubrici Info/Servis možete pronaći detaljnije opisanu situaciju vezanu za hosting i domene. Ovdje ćemo samo naglasiti da se bez hostinga i domene ne može ni zamslita web stranica. Odlučili smo olakšati našim klijentima sve radnje oko ovog neminovnog koraka te u svojim klijentima nudimo mogućnost posredovanja pri registraciji domene i zakupa web hosting. Naša usluga je gratis. Plaćate samo stvarni trošak registracije domene i cijenu zakupa web hostinga.

Hostanje stranice na server

Web stranica je gotova. Kompletan sadržaj, sve fotografije i sve moguće datoteke treba smjesti na server. Paralelno s tim treba kreirati bazu podataka i učiniti da se stranica odaziva na registriranu domenu. Moguće je stranicu raditi izravno na serveru. Postupak je nešto drukčiji, ali i u tom slučaju svaki detalj treba posložiti na svoje mjestu na samom serveru.

Testiranje i nadogradnje

Nakon postavljanja stranice i završetka postupka svih koraka kompletnu stranicu treba testirati. Treba provjeriti funkcionalnost svake kompnente i točnost izvršenja svake skripte. Nakon podizanja stranice na server potrebno je izvršiti nadogradnju svih komponenti na najnovije verzije. Tek tada stranica može biti "predana" klijentu kao završena.

Održavanje i ažuriranje web stranice

Održavanje stranice je vrlo važan faktor s kojim treba upoznati klijenta prilikom izrade narudžbe. Ovisno o vrsti web prezentacije nije svako održavanje isto. Web stranice koje ne rade često izmjenu sadržaja (ili izmjenu bilo kojeg dijela stranice) u osnovi nemaju ni velikih potreba za ažuriranjem i održavanjem stranice. Ali potreba za istim nije isključena. Ako klijent nije u stanju sam održavati i ažurirati stranicu taj će posao morati povjeriti administratoru/moderatoru. JOOMNET svojim klijentima nudi povoljne aranžmane održavanja i ažuriranja web stranice.

Promocija i optimizacija web stranice

Vrlo poželjni elementi u procesu kompletiranja web prezentacije. Prikladno je web stranicu prijaviti na važnije web tražilice i uraditi tzv. SEO optimizaciju kako bi vaša web prezentacija bila privlačnija i dostupnija web tražilicma. Pridruživanje stranice društvenim mrežama i postavljanje social ikona nisu nužni ali će svakao doprinjeti popularizaciji i promociji vaše web stranice. Aktivnosti vezane za optimizaciju i promociju stranice ne ulaze u kvotu izrade web stranice i plaćaju se dodatno i po dogovoru s obzirom na različite profilke web stranica i potrebe za promocijom od strane klijenata.

Čemu dajemo važnost

O važnosti elemenata

Neće svi webmasteri imati jednak pristup u tomu što je najvažnije prilikom izrade webstranica. Svatko ima svoj koncept. Uspjeh web stranice neće izravno ovositi o pojedinim konceptima, mada bi u pojedinim slučajevima i te kako mogao. Svaki od navedenih elemenata ima svoju važnost i nezamislivo je koncipirati web stranicu bez njih.

Naši klijenti