Učitava se.
Molimo sačekajte.

Izbornik

00387 (0) 63-820-370

admin@joomnet.com

Sve o domeni

PočetnaINFOSve o domeni
PočetnaINFOSve o domeni

Što je domena i kako do domene

domain 886


Svaki uređaj spojen na Internet mora imati jedinstven naziv. Jedinstvenu oznaku po kojoj će se svi uređaji spojeni na Internet razlikovati međusobno. Kompjuteri (i svi drugi uređaji koji se spajaju naInternet) međusobno se prepoznaju isključivo na temelju njihovih numeričkih Internet protokol (IP) adresa.

Tipična IP adresa za neki uređaj može biti npr. 192.168.20.10. Ovaj jedinstveni (IP) broj predstavlja ime jednog uređaja koji je povezan na Internet i svi drugi uređaji taj uređaj prepoznaju pod tim imeno. Tako da je IP broj zapravo jedinstvena adresa uređaja na Internetu. Međutim, ovakvo adresiranje uređaja na Internetu pokazalo se isuviše komplicirno za korisnike, jer IP adresa tipa 192.168.256.132 teško može biti razumljiva i teško je znati koji se uređaj krije iza tog niza brojeva. Kako bi izbjegli ovaj problem stvoren je tzv. DNS (Domain Name System) koji omogućava korištenje riječi umjesto brojeva. DNS prevodi komplicirane nazive internet adresa (IP) iz brojevnih oznaka u riječi.

Tako umjesto niza brojeva kao Internet adresu za Google imamo sljedeći zapis http://www.google.com Svaki korisnik će lakše upamtiti Google.com nego niz od desetak brojeva koji čine IP adresu od Googlea.

Tako je i sa vašom budućom web stranicom. Ona mora imati svoj jedinstveni naziv. DNS će taj naziv pretvoriti u jedinstvenu IP adresu koja će biti prepoznatljiva drugim uređajima na Internetu kako bi mogli pristupiti vašoj adresi odnosno vašoj domeni.

Domena je dakle adresa servera na Internetu sa kojeg se vrši posluživanje stranica i ostalih dostupnih servisa. Budući da je svaka domena i svaka IP adresa jedinstvena, moguće ju je registrirati samo jednom u cijelom svijetu.

Tako i vi za svoju web stranicu trebate domenu. Trebate jedno jedinstveno ime koje će biti jedinstvena adresa za vašu web stranicu. Da bi vi došli do svoje domene potrebno je da ju registirate kod (ICANN) Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. ICANN je nezovisna organizacija koja upravlja globalnim domenskim prostorom i sistemom koji osigurava funkcioniranje DNS-a.

Registracija domena se obavlja posrednički. Praktično sve hosting tvrtke mogu u vaše ime registirati domenu za vas. Na vama je da odaberete naziv svoje domene, a ostalo prepustite ovlaštenim osobama da registraciju domene provedu do kraja.

Nekada je izbor naziva domene bio mali problem. Međutim, on je danas postao ogroman problem jer je izbor naziva domene sveden na minimum. Procjenjuje se da danas u svijetu ima oko 100.000.000 aktivnih domerna, ali i znatno veći broj onih koje nisu aktivne ali su registrirane.

A kod registracije domene vrijedi pravilo: tko prije djevojci djevojka je njegova. Mad aima odstupanja od tog pravila o njemu ćemo drugom zgodom.

Dakle na vam je da odaberete ime za vašu domenu i ako je to ima slobodno možete registirati svoju domenu. Slobodno ime možete potražiti na nekom od registara domena ili kod nas na stranici ovdje.

Možete izabrati neku od internacionalnih vršnih domena tipa .com, .org, .net i sl. ili se pak odlučiti za nacioalnu domenu. Pa tako za Bosnu i Hercegovinu vršna nacionalna domena je .ba, za Hrvatsku je .hr

Na koju će domenu pasti izbor ovisi o vama.

No da ne bi lutali i mučili se oko izbora domene, najbolje je posjetiti naš čeker domena i pronađite si slobodno ime. Sve ostalo prepustite nama. Ili nam predložite željene nazive pa ćemo mi provjeriti te domene za vas.

Platit ćete domenu onoliko koliko ona vrijedi kod registra domena bilo da je riječ o međunarodnom registru ili o nacionalnom registru domena. Naše posredovanje pri odabiru i registraciji domene je besplatno, a usluga posredovanja je sadržana u cijenu izrade web stranice.

Također ako svu brigu prepustite nama registrirat ćemo vam domenu, a trošak registracije domene će biti ukalkuliran u cijenu izrade web stranice.

Domene se obično registriraju na godinu dana. A cijena pojedine vršne domene varira ovisno o nazivu same vršne domene. I kreće se od nekih 20-tak KM pa sve do nemalih 170 KM koliko košta cijena .xxx domene.

Dakle za prvu godinu korištenja domena (uključen i hosting) cijena je ukalkulirana u ukupni trošak izrade web stranice. Riječ je o internacionalnim domenana .com, .org, .net i drugim vršnim domenama istog cjenovnog ranga. Naravno, to vrijedi ako svu brigu oko hostinga i domene prepustite nama.

Ukoliko sami zakupite hosting i sami registrirate domenu cijena ukupnog troška izrade web stranice bit će umanjena za taj iznos. I to iznos po kojem mi možemo zakupiti hosting i registrirati domenu.

Što je web hosting i kako odabrati najbolji?

Osim domene, za web stranicu će vam trebati i hosting račun. Što je hosting i kako doći do hostinga pogledajte u našem tekstu do kojeg možete doći pomoću slikovnog linka ispod.hosting