Učitava se.
Molimo sačekajte.

Izbornik

00387 (0) 63-820-370

admin@joomnet.com

Najčešće ste pitali

PočetnaINFONajčešće ste pitali
PočetnaINFONajčešće ste pitali

Najčešće ste pitali

Web development nije vaše područje i kada se govori o izradi web stranica puno toga vam nije jasno. Možda ste imali predstavu da je izrada jedne web prezentacije prilično jednostavan posao. U neku ruku može se reći da je tako, jer uistinu do nekakve web stranice možemo doći na prilično jednostavan način. Međutim, ako želimo stranicu nad kojom ćemo imati punu kontrolu i na kojoj će sve izgledati onako kako želimo onda stvari oko izrade takve web stranice već postaju složenije. Pročitali ste puno toga o izradi web stranice, ovdje ili na nekom drugom mjestu, ali imate puno nepoznanica i teško vam je razlučiti što je što.

Pogotovo vas zanimaju detalji oko web stranice koju želite naručiti ili vas zanima naša poslovna politika. Trebate odgovre. Na pravom ste mjestu. Na ovoj stranici smo ponudili veliki broj odgovara na najčešće postavljena pitanja. Ako pak ovdje ne nađete željeni odgovor, ne očajavajte, tu je naša rubrika Kontakt. Popunite obrazac i slobodno nam pošaljite vaš upit. Odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem roku.

Domena Hosting Web stranica Dizajn Tekst i fotografije Joomla
Moram li imati domenu?

Svakako, bez domene nema web stranice. Pojednostavljeno rečeno domena se kupuje i globalnim domenskim Internet prostorom uprvalja "ICANN" Međunarodne organizacije za posredovanje domenama. Puno više informacija o domenama u rubrici Info/Sve o domeni.

Koliko košta domena i jesam li stvarni vlasnika domene nakon kupnje?

Cijena domene ovisi o vrsti vršne domene. Npr. kod domene naziva nekoime.com vršnu domenu predstavlja izraz"com". I tako je sa svim domenama. Svaka vršna domena ima svoju cijenu i ona se kreće od nekih 20-tak KM do 170 KM koliko koštaju pojedine specijalizirane vršne domene. Domena se kupuje na period od najmanje godinu dana. S tim da se može kupiti i za duži period. Sve dok imate plaćeni period za svoju domenu vi ste vlasnik domene i možete ju hostati gdje želite. Nakon isteka plaćenog perioda ako ne produžite domenu (plaćanjem sljedeće godine korištenja domene) gubite pravo vlasništa nad domenom. Dakle, sve dok st eplatili domene je vaša. To je pravilo koje vrijedi za sve.

Treba li mi hosting?

Bez hostinga nema web stranice. Vaša web stranica mora biti negdje smještena. Najidelanije mjesto za smještaj web stranice je server koji je non-stop online i skojeg se stranica može učitati u svakom trenutku. Takve servere osiguravaju hosting tvrtke koje za za određenu cijenu iznajmljuju diskovni prostor za smještaj web stranica. Više u našoj rubrici Info/sve o hostingu.

Koliko košta hosting i na koje vrijeme ga moram zakupiti?

Cijene web hostinga variraju od providera do providera. A sama cijena dijelom ovisi o ponuđenoj usluzi, ali i o poslovnoj politici hosting tvrtki. Osim toga još puno detalja utječe na cijenu hostingu. Hosting paket se obično iznajmljuje n aperiod od godinu dana. Jasno, može i na duži period, ali za razliku od domene hosting je moguće iznajmiti i na period kraći od godinu dana što je u praksi ipak rijetkost.

Koliko kao korisnik mogu sudjelovati u implementaciji izrade web stranice?

Vi možete dijelom sudjelovati u realizaciji cijelog projekta. Možete samostalno zakupiti hosting i registriratai domenu. Možete pripremiti grafički materijal. Možete osigurati potreban tekst.. I još niz stvari možete uraditi sami. Ali nemorate od svega toga praktično ništa, jer sve možete prepustiti nama. Izuzev što ćete morati s nama podijeliti informacije u fazi planiranja web stranice, jer mi ne možemo znati što točno od stranice očekujete.

Koliko se dugo čega na izradu web stranice?

Vrijeme izrade web stranice je realtivno. Najviše ovisi o vrsti web stranice i sadržaju koji treba biti postavljen na stranicu. Ovisi i o pripremljenom materijalu (tekst i forografije) i brzini vaših odgovora na naše upite i zahtjeve. Najjednostavnije stranice se mogu uraditi za dva ili tri dana, dok izrada onih najsloženijih može potrajati i do 20-tak radnih dana pa i dulje. Cijeli postupak ne ovisi o nama samima nego i o ažurnosti, u manjoj ili većoj mjeri, samih klijenata, hosting tvrtke, pa i o proceduri registracije ili transfera domene. Obično sve te aktivnosti mi sinkroniziramo tako da se sve uklopiti u vrijeme koje predvidimo pri planiranju web stranice.

U kojoj mjeri mogu utjecati na dizajn web stranice?

Praktično možete zahjevati sve i možete utjecati na svaki detalj. Obično nam prvo pružite informaciju kakva vam web stranica treba i kakvu web stranicu želite. Nakon toga mi ćemo vam izraditi radnu verziju web stranice sa svim elementima. Ta "beta" verzija poslužit će kao koncept za dalji razgovor i dogovor oko konačnog izgleda web stranice. Kada se konačni dizajn definira tada idemo u realizaciju i finaliziranje projekta.

Mogu li iskoristiti svoj postojeći logo?

Naravno da možete. Uz pretpostavku da će isti zadovoljiti tehničke uvjete za postavljanje na web stranicu. Ako nemate vlastiti logo, naši dizajneri će osmisliti vaš zaštitini znak. Ako ga usvojite iskorist ćemo g aza vašu web prezentaciju. Također logo vam može uraditi i treća strana, ali smo sigurni da ćete biti zadovoljni našim rješenjima.

Moram li imati tekst i fotografije za svoju web prezentaciju?

Poželjno je da imate svoje fotografije. Ako ih nemate možemo dogovoriti da ih mi osiguramo za vas. Izbor fotografija u velikoj mjeri ovisi o samom sadržaju na vašoj web stranici. Postoji mogućnost da neke od fotografija ipa morate osigurati vi. Ali u najčešćem slučaju mi uspjevamo osigurati sve što je potrebno za vašu web prezentaciju pa tako i potrebne fotografije. S tekstom je situacija nešto drukčija. Preporuka je da sami kreirate željeni tekst, ali nije problem ako to nist eu mogućnosti. Naš tim može uraditi sve tekstove za vaš web site. U tom slučaju ćete morati dostaviti nam relevantne informacije koje budemo tražili.

Moram li svoje fotografije urediti prije dostavljanja JOOMNET-u?

Možete sami izvršiti pripremu svih svojih fotografija za vašu web stranicu. Od nas ćete dobiti upute kako ih urediti. Time ćete uštedjeti nešto sredstava i ukupna cijena izrade web stranice bit će nešto niža. Ali ako nemate mogućnosti urediti i pripremiti fotografije taj posao prepustite našem timu. Mi ćemo fotografije urediti za vas uz vrlo povoljne cijene.

Što je Joomla CMS?

Joomla CMS (Content management system) je jedan od najpopularnjih sustava za izradu web stranica. Budući da je riječ o sustavu za upravljanjem web sadržajem (CMS) on je prihvaćen od velikog broja korisnika. Koristeći CMS rješanja na prilično pojednostavljen način svaki korisnik lakše upravlja sa sadržajem na web stranici. Pojednostavljeno je dodavanje novog sadržaja kao i izmjena postojećeg. Način ubacivanja fotografija i videa u sadržaj je pojednostavljen do te mjere da ga većina korisnika usvaja uz vrlo kratku obuku. Sustav je praktičan jer pruža korisnicima mogućnost da samostalno upravljaju svojom web prezentacijam često i bez pomoći drugih, stručnih, osoba.

Mora li moja stranica biti izrađena baš u Joomla CMS-u?

Naravno da ne mora. Možemo vam web stranicu izraditi i u popularnom WordPressu, ako ćete kasnije sami raditi administriranje svoje web stranice i ako se lakše snalazite u tom CMS-u. Mi preferiramo Joomla CMS, jer bolje koristimo komparativne prednosti tog CMS-a. Uostalom, većina korisnika ne zna i nije im bitno kojim će se alatom njihova stranica raditi. Važno im je da dobiju željenu stranicu sa svim potrebnim elementima i sa dizajnom koji će ih zadovoljiti

Što ako se ne snalazim u administriranju svoje web stranice?

Nažalost, da bi administrirali bilo kojiu web stranicu morate imate određeno znanje, a ako g anemate onda ćete taj posao morati prepustiti drugima. Količina potrebnog znanja je relativna stvar. Ako je riječ o manje zahtjevnoj i manje složenoj stranici postoj mogućnost da sami, uz kraću obuku, steknete potrebne vještine u održavanju web stranice. Ipak vam ne preporučamo da se upuštate u takvu avanturu, jer održavanje i administriranje web stranice zna biti složeno i tehnički zahtjevno. Zato taj posao prepustite drugima. Mi vam stojimo na raspolaganju.

Kakve se stranice mogu uraditi u Joomla CMS-u?

Doslovno sve. Moguće je uraditi praktično svakakve stranice kakve danas možete posjetiti na Internetu. Joomla CMS pogoni više od 2.000.000 web stranica u svijetu. Lokalizirana je na veliki broj svjetskih jezika, pa tako i na naš. Joomla implementira tzv. responsive dizajn što znači da će web stranica izrađena u Joomla CMS biti kvalitetno prikazana na svim poznatim monitorima. Od PC-a do mobitela. Sa Joomla CMS-om se može uraditi od prilično jednostavnih statičnih web stranica do onih dinamičnih i složenih kao što su informativni i drugi portali, web trgovine, stranice za turistički booking i niz drugih stranica koje mogu samo zagolicati vašu maštu.

 

Više informacija

U nastavku dajemo odgovore na još neka pitanja za koja smatramo da su važna i da je korisno pročitati ih. Postavljeni odgovori su bitni i vodite računa o istom jer će biti važo da ih znate i razumijete prilikom izrade vaše web prezentacije.

P:

Kakve fotografije treba pripremiti za web prezentaciju?

O:

Izbor motiva je važan u svakom slučaju, ali važnost odabranih motiva na fotografijama u nogome ovisi o tipu i namjeni web stranice. Na nekim web stranicama može se tolerirati fotografija manje izraženog motiva, dok je sdruge strane uprizorenje na postavljenim slikama od izuzetne važnosti. Međutim, ono što vrijedi za sve web prezentacije to je da svaka fotografija koja se postavi na web stranicu ili u web sadržaj mora biti određene kvalitete. Jer od izbora kvalitetne fotografija ovisi dojam kakav će vaša webstranica ostaviti na posjetitelje. Pri izboru fotografija ne smije biti kompromisa.

P:

Trebaju li fotografije za web biti u što većoj rezoluciji?

O:

Iako je uvjet da fotografija mora biti kvalitetna, to ne znači da mora biti u pretjerano velikoj rezoluciji. Dapače, zlatno je pravilo kod izrade web stranica da postavljene fotografije trebaju biti što "lakše". Što znači da manja rezolucija i manja dimenzije predstavljaju i manje KB, a što opet znači da će se web stranica brže učitavati. Zato se izbor fotografija dogovara s klijentima od slučaja do slučaja, od web stranice do web stranice, jer određena pravilo po pitanju izbora fotografije ne vrijede za svaku web prezentaciju jednako.

P:

Mogu li imati svoj video materijal na web stranici?

O:

Dva su osnovna načina kako prikazati video sadržaja na web stranici. Jedan je da video datoteku uploadate na server i da na mjesto gdje želiti imati video učite putanju do izvorišne video datoteke na serveru. Kada je u pitanju manji broj video priloga ovakav način objavljivanja vlastitog (ili nekog drugog) videa može biti prihvatljiv. Međutim, ako kanite u svoju web prezentaciju ubaciti veću koičinu video sadržaja i ako ćete to činiti često onda takav način prikaza videa nije prihvatljv. Prosto iz razloga što video zbog veličine svoje datoteteke doslovno guta diskovni prostor. Ubrzo bi došlo do potpune iskorištenosti zakupljenih resursa te bi morali vršiti nadogradnju hosting računa i time bi se izlagali većem trošku.

Daleko prihvatljiviji način objave video sadržaja je korištenje embed kodova sa popularnih video servisa kao što su Youtube, Vimeo i mnogi drugi. Možete i vlastti video podići na Youtube i sa Youtubea ga samo učitati na svoju web stranicu. Time ćete značajno uštedjeti na prostoru, a i sama implementacija videa je jedostavnija i praktičnija.

P:

Kako često se mora održavati (administrirati) web stranica?

O:

Uglavnom ovisi od stranice do stranice, odnosno od količine i vrste i sadržaja, a prije svega o broju ažuriranja web prezentacije i nadograđivanjem iste novim sadržajem. U svakom slučaju ni jedna webstranica ne može biti prepuštena sama sebi. Mora se održavati pa čak i ona webstranica koja ima malo statičkog sadržaja. Intervali održavanja su različiti i obično se provode po ukazanoj potrebi, ali svakako par puta godišnje. Administriranje web stranice je proširena opcija održavanja web prezentacije. Potrebe za administriranjem su neminovne ako se češće unosi ili mijenja sadržaj. Administrator se može angažirati periodično ili svakodnevno, ovisi o vrsti stranice koju treba održavati i administrirati. Ako korisnik nije u stanju sam administrirati i održavati svoju web prezentaciju taj posao mora povjeriti profesionalcima koji će taj dio posla obavljati za naručitelja.

P:

Može li se web prezentacija preseliti na drugi hosting bez gubitka podataka?

O:

Svakako. Ako imate web stranicu kod jedne hosting firme možete je u cijelosti sa kompletnim sadržajem preseliti na novi hosting. Ili ako st enezadovoljni postojećim hostingom uvijek možete potražiti bolji i na njega transferirati svoj web sadržaj. Budući da se radi o odgovornom poslu tu zadaću bi trebali prepustiti stručnjacima osim ako ste sigurni da sami možete izvršiti transfer svih podataka s jednog servera na drugi. U tom slučaju ako nešto krene po zlu puna odgovornost je na vama.